Haber

Suriye ‘şiddet dalgası’ içinde: ‘ABD varlığına yönelik asıl tehdit Irak’tan geliyor’

İSTANBUL– İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim 2023’ten bu yana devam ederken, Kızıldeniz, Irak ve Suriye’de farklı aktörlerin gerçekleştirdiği saldırılarla çatışmaların daha geniş bir bölgeye yayılma ihtimali de tartışılıyor.

ABD’nin, üslerine yönelik saldırılara ‘misilleme’ olarak Irak ve Suriye’deki bazı hedeflere saldırması ve bu süreçte basına yansıyan ‘ABD’nin Suriye’den güçlerini çekeceği’ iddiaları, Suriye’deki durumu gündeme getirdi. Şu anda farklı güçlerin çatışmalarını sürdürdüğü konuyu gündeme getiriyoruz.

Peki Suriye’de durum ne? ABD’nin Suriye’den çekilmeye hazırlandığı iddiaları gerçeği yansıtıyor mu? ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda ABD’nin Suriye politikasında ne gibi değişiklikler olabilir? Ve belki daha da değerlisi; Bu fotoğrafın neresinde olası bir Türkiye-Suriye normalleşmesi var?

Suriye’deki durumu Gazze’deki çatışmalar ışığında değerlendiren Century International ve İsveç Savunma Araştırma Ajansı’ndan (FOI) Orta Doğu analisti Aron Lund, “Suriye’de şiddetin tırmanışına üç farklı dalgada tanık olduk” değerlendirmesinde bulundu.

Öncelikle Türkiye’nin kuzeydoğudaki Demokratik Suriye Güçleri’ne (SDG) yönelik saldırılarında artış olduğuna dikkat çeken Lund, Ekim ayında Humus Harp Okulu’na düzenlenen saldırının ardından Rusya destekli Suriye hükümetinin de İdlib’e baskın düzenlediğini hatırlattı. o zamandan beri kuzeybatı. Lund, üçüncü olarak ‘en şiddetli ve istikrarsızlaştırıcı gerilimin Gazze’deki savaşla ilgili olduğu’ görüşünde.

‘ABD’NİN İSRAİL’E DESTEĞİN MALİYETİNİ ARTIRMAK İSTİYORLAR’

Aron Lund. (Fotoğraf: Yüzyıl Vakfı)

Lübnan’da Hizbullah ve Yemen’de Husiler gibi İran’la bağlantılı diğer aktörlerin bölge genelinde harekete geçmesiyle İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırılarını artırdığına dikkat çeken Aron Lund, “Suriye hükümeti kararlıdır” dedi. İsrail ile doğrudan çatışmalardan kaçının.” “Fakat bu, Hizbullah için stratejik bir derinlik rolü oynayarak ve İran’dan destek çekilmesine yardımcı olarak daha geniş çatışmanın bir parçası olmaya devam ediyor.”

29 Ocak’ta Ürdün’deki ABD üssüne düzenlenen saldırıda 3 ABD askerinin ölümü, bölgesel dinamikler açısından önemli bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor. İran destekli grupların Ekim 2023’ten bu yana onlarca saldırı düzenlediğine dikkat çeken Lund, “Bu, kendilerini ‘direniş ekseni’ olarak adlandıran İran liderliğindeki grupların İran’ı desteklemek amacıyla benimsediği bölgesel stratejinin bir parçası. Hamas’tır.”

Lund sözlerini şöyle sürdürdü: “İran destekli gruplar, ABD’nin İsrail’e verdiği desteğin maliyetini artırmak, zarar vermek ve ABD’yi, Washington’un istemediği ve bölgesel çıkarlarına zarar verecek bir tırmanma sarmalına sokmak istiyor. Hizbullah’ın İsrail-Lübnan” Sınırdaki tırmanış, Husilerin Kızıldeniz’deki sivil gemilere saldırıları, Irak ve Suriye’deki ABD üslerine saldırılar bu koordineli eylemin bir parçası.”

‘ABD BASKIYI KABUL ETMEMEKTE OLSA DA SİYASİ HESAPLARININ ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR’

Aron Lund’a göre İran destekli gruplar düzenli olarak baskıyı artırıp bölgeyi büyük çaplı bir çatışmanın eşiğine getirirken, aynı zamanda Gazze’de ateşkes sağlanır sağlanmaz baskınlara son vereceği vaadiyle Washington’a bir çıkış yolu da sunuyor.

Lund buradaki stratejiyi şu şekilde açıkladı: “Biden yönetiminin Gazze çatışmasına ilişkin maliyet-kazanç analizini değiştirmeyi umuyorlar. Başka hiçbir hükümetin İsrail üzerinde ciddi nüfuz sahibi olamayacağını biliyorlar, dolayısıyla ABD’ye baskı yapmak onların kilit noktasıdır.” Onların umudu, ABD’nin Gazze’de Hamas’ı perişan ama canlı bırakacak bir nihai sonuç yaratmasıdır.”

Bunun ‘kimsenin istemediği, yıkıcı bir bölgesel savaş riski taşıyan, ancak etkisi olmuş gibi görünen çok tehlikeli bir strateji’ olduğuna dikkat çeken Aron Lund, “Bu saldırılar ve ardından gelen siyasi krizler, Türkiye için sayısız sorun yaratıyor. “ABD, Kataib Hizbullah veya Husiler gibi grupların baskısını hissettiğini asla kabul etmeyecektir, ancak bu olayların artık Washington’un siyasi hesaplarının önemli bir parçası olduğuna eminim” dedi.

‘ABD İSTEMEZSE BİLE SURİYE’Yİ TERK ETMEK ZORUNDA OLABİLİR’

Peki, özellikle son dönemde Suriye topraklarındaki ABD üslerine yönelik saldırılar göz önüne alındığında, ABD’nin Suriye’den çekilmeye hazırlandığı iddiaları gerçeği yansıtabilir mi? Aron Lund, “ABD’nin Suriye’den çekilmeyi planladığını düşünmüyorum ancak görünen o ki bu konu bir düzeyde tartışılıyor” dedi.

“Bunun çoğunlukla ‘ya olursa’ senaryosuna karşı planların yapıldığı bir acil durum planı olduğunu düşünüyorum. ABD istemese bile Suriye’den ayrılmak zorunda kalabilir, dolayısıyla böyle bir durumla nasıl başa çıkacağını bulması gerekiyor.

Paradoksal olarak, ABD’nin Suriye’deki varlığına yönelik ana tehdit muhtemelen Irak’tan geliyor. İran’ın önerisiyle Irak’ta gerçekleştirilen saldırılar ve ABD’nin misilleme saldırıları, Irak içinde gerilimi artırdı ve ABD öncülüğündeki koalisyonun ortadan kaldırılmasına yönelik davetiyeleri beraberinde getirdi. ABD’nin Iraklı yetkililerle ilişkileri oldukça gerginleşiyor. ABD Irak’tan ayrılırsa, kuzeydoğu Suriye’ye güvenli ve emniyetli bir erişim noktası olmayacağından, Suriye’de konuşlanmış Koalisyon güçlerinin muhtemelen dağıtılması gerekecek. Böyle bir kararın yakın zamanda olacağını düşünmüyorum ama olabilir.

Aslında ABD-Irak ilişkileri ciddi bir şiddet olayıyla tamamen raydan çıkacak olsaydı işler çok çabuk çözülebilirdi. “ABD’nin bu olasılığı göz önünde bulundurarak planlama yapması ihtiyatlı görünüyor.”

‘SDG, TÜRKİYE’YE KARŞI RUSYA’DAN KORUMA İSTEYEBİLİR’

ABD’nin muhtemelen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) topraklarında yeniden üs kurma veya uzaktan destek sağlama gibi fikirleri düşündüğünü söyleyen Lund, böyle bir durumda neler olabileceğini şöyle anlattı:

“ABD’nin aynı zamanda SDG’nin sahadaki durumunu ve Türkiye’ye karşı başka bir tampon bulma ihtiyacını da dikkate alması gerekecek. ABD, Kürt liderliğindeki güçlere ufuk ötesinden takviye sağlamaya devam edebilir. İstihbarat paylaşımı, hava koruması vb. ama bu Türkiye’nin pahasına olacaktır.” Uzun süre caydıracağından şüpheliyim. SDG, Türkiye’nin baskınlarında ezilmemek için Rusya’dan koruma isteyecek, bunun için de Rusya’nın müttefiki Esad’la anlaşma yapılması gerekiyor.

Esad’ın sıkı bir pazarlıkçı olduğu biliniyor: Bağımsız bir aktör olarak SDG’den ayrılmak istemeyecek; Kendi yönetimine rıza göstermelerini isteyecektir. “Bu, zaten 12 yıllık Kürt özyönetim deneyimine az çok şiddetli bir şekilde çok hızlı bir şekilde son verebilir.”

ABD’DE İKİNCİ TRUMP DÖNEMİ OLASILIĞI: ‘KİMSE NE YAPACAĞINI BİLMİYOR’

ABD’nin Suriye’de bir sonraki adımını tartışırken kuşkusuz dikkate alınması gereken bir faktör daha var: ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi ve eski Cumhuriyetçi lider Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönme ihtimali. Trump’ın olası ikinci başkanlık döneminin de tıpkı ilk dönem gibi ‘çılgın bir yolculuk’ olabileceğine işaret eden Aron Lund, “Trump’ın net ve ayrıntılı bir politikası yok; yalnızca hızlı, doğaçlama ve dramatik bir politikayla hak ettiği bir üne sahip.” hareket eder.” .

Lund, “İkinci başkanlık döneminde Orta Doğu’da ne yapacaklarını gerçekten kimse bilmiyor; yalnızca büyük jestlerin ve radikal kararların olacağı biliniyor” diyen Lund, şunları ekledi: “Trump’ın Ortadoğu’ya bakışının merkezinde çelişkiler var.” Orta Doğu” ve ABD’de olası bir İkinci Dünya Savaşı’nın çıkabileceği uyarısında bulundu. Trump dönemine ilişkin şu öngörüleri paylaştı:

“Trump İsrail’i seviyor, bu kesin; aynı zamanda İran’dan ve Obama’nın artık geçerli olmayan nükleer anlaşmasından da nefret ediyor, tamam. Peki bundan sonra ne olacak? Pek çok Amerikalı gibi o da ‘kum ve ölümün’ eşiğinde ve bunun yalnızca bir şey olduğunu söylüyor” ‘kum ve ölüm.’ “Bölgeden çekilmek istiyor. Peki bu, onun İran’a karşı durma hırsıyla nasıl bağdaşıyor? Peki Orta Doğu siyasetine liderlik etmek için kimi seçecek? Ülkeye asker getirmeyi tercih eden müdahaleci İran şahinlerinden biri mi olacak, yoksa tecrit yanlısı biri mi?”

SURİYE İLE NORMALLEŞME: ‘RUSYA ŞİMDİLİK VAZGEÇMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR’

Öte yandan tüm bu gelişmeler ışığında olası bir Türkiye-Suriye normalleşmesi, Mayıs seçimleri öncesi kadar konuşulmasa da önemli bir gündem maddesi olmaya devam ediyor. İki ülke arasındaki bağların ‘kısa vadede tamir edilemeyecek kadar harap olduğuna’ dikkat çeken Aron Lund, iki hükümet arasında birçok konuda fikir ayrılıkları olsa da pek çok ortak çıkara da sahip olduğuna dikkat çekti:

“İkisi de SDG’ye karşı, ikisi de sınır ötesi ticaretin devam etmesi gerekiyor, ikisi de İsrail’e karşı Filistinlileri destekliyor vs. Burada sınır güvenliği ve ekonomik düzenlemeler, mültecilere yönelik yeniden yerleştirme planları, istihbarat paylaşımı, muhaliflerin sınır dışı edilmesi gibi konulardan bahsediyoruz. ve siyasi tanınma konusunda oynanacak kartlar var.”

Pek çok şeyin ülkelerin iç sorunlarına ve bölgesel duruma bağlı olduğuna işaret eden Lund, şöyle konuştu: “Mevcut durumda normalleşme konuşmaları, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde güçlerini geri çekme sözü verip vermeyeceği sorusuna takılıp kalmış gibi görünüyor. geleceği ve gerçekleşmesi halinde bu vaadin nasıl ifade edileceği. Suriye hükümeti bu konularda inatçı ve paranoyak, ama ilginçtir ki Türkiye resmi bir taviz verme konusunda isteksiz görünüyor. Açıklanmayan diğer konular da müzakerelerin gecikmesine neden olabilir veya her iki taraf da sürecin başında yeterli niyet ve güçlerini tüketmiş olabilir. “Putin’in Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentyev’in son açıklamalarına bakılırsa Rusya’nın şimdilik vazgeçmiş olduğu görülüyor” dedi.

‘2022’DEKİ NORMALLEŞME TOPLANTILARI UKRAYNA SAVAŞININ YAN ETKİSİ OLDU’

“Sanırım; “İşlerin ilerlemesi için bir tür dış teşvike ihtiyaç olabilir” diyen Lund, şunları ekledi: “ABD’nin yakın gelecekte Suriye’den çekilme ihtimali kesinlikle Şam ve Ankara’yı teması sürdürmeye, güvenli bir şekilde sürdürmeye teşvik edecektir.” çıkarlarını gözetmeli ve çatışmalardan uzak durmalıdır. Rusya’nın bu işin içinde yer alması ilgi çekici olacaktır. “Tam bir anlaşmaya varmaları pek mümkün olmasa da, kısmi anlaşmaların çatışmanın gidişatı üzerinde temel bir etkisi olacaktır.” öngörüsünde bulundu.

Aron Lund, “Gelecekte bilinmeyen bir krizin Şam ile Ankara’yı bir araya getirebileceğini hayal edebiliyoruz.” ‘ o düşünüyor.

Aron Lund, “Benzer şekilde, bir yıl önceki trajik deprem, Suriye’nin Arap bölgesine yeniden entegre olmaya başlamasına yardımcı oldu, bu da Suudi Arabistan ile normalleşmeye ve Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden kabul edilmesine yol açtı” dedi. “Yıkıcı olmayacağını umduğum böyle bir olay, Suriye-Türkiye normalleşme görüşmelerinin yeniden canlandırılması için gerekli olabilir.”

* Bu haberde ifade edilen görüşler Aron Lund’un kişisel görüşleridir; The Century International veya İsveç Savunma Araştırma Ajansı (FOI) adına paylaşılmadı.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

marmaraereglisi-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler